Hoppa till innehåll

Rölleka

Att hitta läkeörter i naturen är inte direkt svårt. Vart jag än tittar så här års så står dom där, längs vägkanterna, trottoaren, på åkrarna, i gräsmattorna osv. Det svåra är att hitta bra plockställen. Alltså områden som inte ligger för nära vägar eller andra områden där det förekommer avgaser och besprutning av olika slag.

En av mina absoluta favoriter är Rölleka. Denna underbara blomma växer i princip i varenda gräsmatta. Det latinska namnet är Achillea millefolium och kommer från Akilles, som enligt sägnen använde rölleka-preparat som läkande medel för sina sårade soldater.
Och precis som sägnen talar om, så är den starkt antiinflammatorisk, både i tarmsystemet, men också för yttre skador och sår.

Rölleka är en bitterört och stödjer därför matsmältningen. Att inta en bitterört i form av tinktur eller te före maten, stimulerar magens utsöndring av magsafter och andra matsmältningsenzymer, vilket ger en bättre matsmältning samt näringsupptag. Så här på sommaren kan du med fördel även dricka teet kallt eller rumstempererat till maten. Pga dess bittra smak så föredrar en del att ha lite honung i teet, men testa gärna utan först.
På grund av dess antiinflammatoriska egenskaper i tarmen så har den god effekt för de med ex ulcerös colit, chrons etc.

Blivande rölleka tinktur

Rölleka är även en användbar ört för kvinnor, då det bla ökar det kroppsegna östrogenet och progesteronet. Eftersom det är verksamt mot svamp och mikrober så kan det även användas i bad/sittbad vid underlivsproblem, som rådnåd, klåda, svamp och inflammation.

Beredning:
Te: Plocka både blomma och blad till te. Använd ca 1 msk färsk ört eller 2 tsk torkad, till en kopp. Häll över kokande vatten och låt dra ca 10-15 minuter. Drick och njut ?
Infusion: För bad använder du en infusion som sedan hälls ner i badvattnet. Låt örten dra i ca 2 timmar eller mer innan du häller ner det i badvattnet. Använd ca 2 tsk per torkad ört per 2 dl vatten. (Fyller du upp hela badkaret, så använd större mängd infusion)

Obs! Givetvis bör du vara riktigt säker innan du plockar en ört, så det verkligen blir rätt. Är du osäker, så fråga mig eller annan kunnig ☀️