Hoppa till innehåll

Akupunktur & Graviditet

Akupunktur & Graviditet – Före, under och efter förlossningen

En fråga jag får ibland är: Kan jag fortsätta gå på akupunktur om jag är gravid, eller om jag försöker bli gravid?

Svaret är Ja. För dig som försöker bli gravid eller planerar att bli gravid, kan det till och med vara gynnsamt att gå regelbundet en tid innan, då akupunkturen går ut på att balansera och harmonisera energierna i kroppen, vilket också minskar stress och spänningar. Fysiska som psykiska. För den som har svårt att bli gravid kan det alltså öka chanserna, då man även uppnår en bättre hormonbalans i kroppen.

Hur kan akupunkturen hjälpa dig inför en graviditet?

Det är mycket som ska stämma för att en graviditet ska ske, och i de flesta fall är det inga problem, men ibland kan man behöva lite hjälp på traven. Akupunkturen kan då hjälpa genom att:
– Reducera stress – vilket också är en förutsättning för att börja balansera kroppens hormoner
– Reducera olika former av spänningar och smärttillstånd, både fysiska och psykiska, vilket kan leda till minskad användning av olika mediciner
– Balansera din menscykel vid oregelbunden mens, sällan förekommande mens, alternativt få igång din mens om den av någon anledning slutat komma.
– Balansera och harmonisera kroppen vid andra gynekologiska syndrom som t.ex. PCOS och Endometrios
– Fungera som komplement vid IVF behandling

Akupunktur och fostret

När man behandlar en kvinna som är gravid med akupunktur, så står alltid fostret i fokus. Detta gäller oavsett vad vi behandlar mamman för.

Under de ca 40 veckor som en graviditet fortlöper, så utvecklas de olika organen under olika perioder enligt den kinesiska filosofin.
Man pratar om 10 organ som vart och ett utvecklas under 4 veckor. Och ordningen är Lever, Gallblåsa, Hjärta, Tunntarm, Mjälte, Mage, Lunga, Tjocktarm, Njurar och Urinblåsa. Alltså, mellan v.0-4 utvecklas levern, 4-8 Gallblåsan osv.

Detta betyder att då du som gravid kommer hit och vill ha behandling pga. din foglossning eller illamående, så kontrollerar jag först vilken graviditets vecka du är i. Alltså, vilken utvecklingsfas är fostret i. Därefter väljer jag punkter som enligt den kinesiska filosofin, i första hand stödjer den pågående utvecklingen, samt även den kommande fasen som fostret ska gå in i, och som dessutom är gynnsamma för dina symptom.

Hur kan akupunkturen hjälpa dig under din Graviditet

Akupunktur kan hjälpa dig med:
– Att minska olika smärttillstånd
– Att lindra gravidillamående
– Foglossning
– Gravidischias
– Att öka energinivåerna
– Att minska och lindra humörsvängningar
– Lindra oro

Akupunktur efter förlossningen

Efter en förlossning är det mycket som händer i kroppen. Din kropp ska ställa om från gravid till icke gravid och ammande, vilket rör om bland hormonerna. Ett nytt litet liv har kommit in i ditt och känslorna går både högt och lågt den första tiden. För de som haft foglossning så innebär förlossningen ofta slutet på den smärtan, men för en del hänger det kvar. Och så länge du ammar har du fortfarande relaxin i kroppen, vilket är det hormon som orsakar din foglossning.
Så, hur kan akupunkturen hjälpa dig efter din förlossning?

Den kan:
– Hjälpa till att öka mjölkproduktionen om amningen inte riktigt kommer igång
– Minska symtom som nedstämdhet, oro, ångest
– Lindra vid fortsatt foglossning
– Behandla olika former av smärttillstånd och spänningar
– Kan påskynda läkningen och smärtlindra de eventuella skador/sår/ärr som uppstått i underlivet vid förlossning.
– Ge ökad energi
– Minska spänningar i nacke, axlar, ländrygg som kan uppstå pga. amning och mycket bärande och vaggande av ditt barn, samt lyftande av babyskydd och barnvagn i och ur bilen etc.

Jag har en 3 årig utbildning inom Österländsk medicin / Klassisk akupunktur, samt 1,5 års utbildning inom västerländsk medicin.

Om du har några frågor eller funderingar så är du varmt välkommen att höra av dig till mig via telefon: 0707-437020, via mejl: info@danielathunberg.se, eller via meddelande på företagets facebooksida.

Välkommen!