Hoppa till innehåll

Julens magiska kryddor

Vill dela med mig av en riktigt god och värmande kryddblandning med pepparkakssmak nu när det närmar sig jul.
Förutom att dessa kryddor är goda så är dom dessutom riktiga hälsobomber och välgörande för ditt mående på olika sett.

Jag brukar mix min egen pepparkakskryddblandning för att sedan använda till kaffet (sjukt god tomte-latte blir det ☺️ ), på gröten, i bakverk, i smoothies osv.

PEPPARKASKRYDDA ( ca 0,75 dl)

2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma
1 msk malen kryddnejlika

Blanda väl… använd..

Lite fakta om kryddorna:

KANEL 
Kanel är blodsockerreglerande och kan därmed minska ditt sötsug. Den är även bra för blodcirkulationen, högt blodtryck och verkar inflammationshämmande. Kryddan är också bra för matsmältningen samt är bakterie- och svampdödande.

Men man ska aldrig överkonsumera vanlig kanel!
Kanel innehåller ett ämne, kumarin, som i stora mängder kan skada levern. Välj Ceylon kanel som innehåller mindre av detta om du konsumerar mycket.
(Men du riskerar inte att överkonsumera om du använder kanel som en krydda i maten, du ska komma upp i ca 2 msk per dag för att det ska anses ohälsosamt)

KARDEMUMMA 
Om du ofta har gaser och svullen mage kan en halv tesked kardemumma i kaffet eller i maten hjälpa. Ger stöd till immunförsvaret och är bakteriedödande, motverkar gasbildning och förbättrar matsmältningen, ger fräsch andedräkt, innehåller mycket antioxidanter som hjälper immunförsvaret samt kan öka välbefinnandet.
Alltså bra att ta till när man har en förkylning på gång. Den ökar också blodcirkulationen och har en kramplösande verkan och kan lindra vid magont som kolik och mensvärk.

INGEFÄRA 
Ingefära har antiinflammatioriska egenskaper, alltså bra mot ledvärk men även mot huvudvärk. Vid dagligt intag av ingefära byggs kroppens försvar upp mot svullnad och inflammationer i bland annat leder, muskler och gallblåsa.

Örten kan också verka febernedsättande och lindra förkylningar och kan stimulera andningen och blodcirkulationen positivt. Den kan även lindra tillfälligt illamående, och det finns att ta i tablettform mot åksjuka. Den har också en renande effekt på njurar och stimulerar matsmältningen.

KRYDDNEJLIKA
Knopparna innehåller mycket eterisk olja och doften känner vi väl till speciell av de älskade julapelsiner. Det är en kraftfull antioxidant med antibakteriella egenskaper, ger fräsch andedräkt, kan motverka illamående. Tugga på en kryddnejlika när du har tandvärk. Kryddan är antiseptisk, kan sänka blodsockret och kan läka munsår. Man ska dock vara lite försiktig med nejlika då kryddan kan utlösa kontaktallergi.