Hoppa till innehåll

Holistisk hälsa & livsstil

Holistisk hälsa, medicin och livsstil, är ett sätt att se på livet och på sig själv som människa ur ett helhetsperspektiv. 

När vi tar hänsyn till att vi är mer än en fysisk kropp, att vi också har en energikropp, en själ samt ett intellekt, känslor och nervsystem som alla samverkar och hör ihop, så kan vi aktivt göra val för att alla delar av den vi är mår bra och är i balans. Det ena utesluter inte det andra, och alla delar är viktiga för vår helhetshälsa.

Om själen mår dåligt kan det visa sig i form av fysiska symtom likväl som psykiska och energimässiga, och tvärtom. Om vår energi/frekvens hamnar i obalans kan det påverka oss fysiskt och mentalt. Har vi mycket värk i kroppen, annan sjukdom eller jobbiga fysiska symtom, så dröjer det oftast inte länge innan vi börjar må dåligt rent psykiskt. Kanske genom nedstämdhet, trötthet, depression osv. 

Du har möjlighet att påverka din hälsa ✨

Det holistiska synsättet och metoderna tillåter att vi jobbar på olika plan för att skapa balans och för att komma tillrätta med grundorsaken, istället för att bara försöka dämpa ett symtom. 

Det är inte alltid enkelt, men ett första steg är att börja se på sig själv och sitt liv med nya ögon och perspektiv. Kanske har vi inte ens tänkt i dessa banor tidigare, kanske kör vi bara på och struntar i de signaler som kropp och själ ger oss. I början handlar det ofta om små viskningar från kroppen, men om du inte lyssnar kommer den snart skrika högt. 

Många gånger behöver vi utmana oss själva och de invanda mönster som vi har för att göra förändringar som skapar läkning. Förändringar som inte bara hjälper oss tillfälligt utan även på lång sikt.

Faktum är att majoriteten av alla människor föds fullt friska. Men hur vi lever, vilka val vi gör i livet kopplat till kost, träning, sömn, stress, alkohol, mediciner mm påverkar hur våra gener uttrycker sig, även kallat epigenetik. Vi kan alltså genom olika val få våra gener att uttrycka hälsa eller sjukdom. Tyvärr är vi ofta helt omedvetna om hur mycket vi själva kan påverka och hur stora möjligheter vi faktiskt har att påverka till det bättre.

Så om du får en diagnos av något slag, oavsett om det handlar om en tarmsjukdom, eksem eller utbrändhet osv, så innebär det att du behöver göra en förändring. Diagnosen i det här fallet är bara namnet på de olika symtom som du upplever och som är tecken på obalans.

Sättet du hittills har levt har fört dig till denna diagnos så om du fortsätter på samma bana, så kommer ingen behandling eller medicin i världen att hjälpa på sikt. En förändring av något slag är viktig. Den behöver inte alltid vara stor men den behöver ske. Och det börjar med viljan att bli frisk. Viljan att förändra. Viljan att ta ansvar för sin hälsa.

Ur ett holistiskt perspektiv och livsstil så tittar vi på flera olika delar av livet, för att du ska kunna må så bra som möjligt. Hälsa är så mycket mer än kondition och nyttig mat. Det handlar om ditt mentala tillstånd, dina relationer – både privat och arbetsplats, sömn, återhämtning, miljön omkring dig mm. 

I nästa blogginlägg ska jag försöka ge en kort beskrivning av de olika delarna som man kan titta på, och reflektera över kopplat till sitt eget liv. Ibland är det så enkelt att man bara behöver fixa sömnen (kan vara svårt så klart beroende på problematik), djupandas, dricka ordentligt med vatten och börja ägna sig åt någon form av hobby som ger positiv energi, för att se resultat. Ibland är det lite mer komplicerat och man kan behöva göra förändringar samtidigt som man också tar hjälp av olika holistiska behandlingar eller en skolmedicinsk läkare.

Tveka inte att boka en konsultation om  du är intresserad av att börja göra en förändring i livet men inte riktigt vet vart du ska börja. / Allt gott ✨✨