Hoppa till innehåll

Älgört/Älggräs

Filipendula Ulmaria
Meadowsweet

Älgört

Älgört eller Älggräs är ytterligare en av mina favoritörter. Den växer och frodas överallt i Sverige, i fuktmarker, längs vägar och diken.

Rent kemiskt så innehåller den eteroljor, flavonoider, garvämnen och salicylater. Detta innebär att du bör vara försiktig om du är allergisk mot salicylsyra.

Detta är en av våra bästa matsmältningsbefrämjande örter då den påverkar saltsyran och balanserar dess mängd. Och som ni vet så är det helt avgörande för vår matsmältning att det finns tillräckligt med saltsyra för att vi ska kunna börja bryta ner proteinerna redan i magsäcken. Tillräcklig mängd magsyra talar även om för den övre magmunnen att sluta sig så vi inte får halsbränna, samt ser till att den nedre magmunnen öppnar sig så att maten lämnar magsäcken i rätt tid och inte ligger där för länge.

På grund av salicylaterna så har den en bra smärtstillande effekt.
Något jag testat nu, 3 månader på raken, är att brygga ett te på älgört och rölleka för att hjälpa vid menssmärtor, samt huvudvärk. Älgört för smärtstillande effekt och rölleka för att det är kramplösande.
Det funkar helt fantastiskt, och jag slipper använda vanliga värktabletter som jag annars får ont i magen av.
Det sägs att man kan använda tinktur på älgört och få samma effekt, men jag föredrar te i detta fall. Ska säga också att jag tagit lite mer ört än grundreceptet för att vara på den säkra sidan och för att få en starkare brygd.

Om du vill plocka den själv, så välj plantor som växer långt från bilvägar för att undvika miljögifter. Minst 50 meter från vanlig väg kan man tänka, givetvis längre om det är en motorväg i närheten. Jag föredrar att hitta mina växter i skog och mark där trafik inte är i närheten.

Du kan plocka både blommor och blad, och plocka blommorna innan de slagit ut helt. Om man är osäker på om man hittat rätt växt så kan man gnugga de unga bladen mellan fingrarna, det kan lukta lite mentol eller tuggummi. Jag har dock märkt att det inte alltid stämmer då bladen blir äldre.

Beredning:
Använd torkade eller färska blomställningar.
Te: 2 dl kokande vatten över 2 tsk torkade blommor och blad. Låt dra 10 minuter. Sila och drick så hett som möjligt flera gånger om dagen vid influensa, mag- eller ledbesvär. Om du använder färsk ört så tar du lite större mängd.
Tinktur: 1 tsk (5ml) 2 ggr/dag i lite vatten vid kroniska besvär. 5-60 droppar varje kvart vid akuta behov.
Kur: Om man tar den som kur för kroniska besvär, så gör man det max 2 veckor.