Hoppa till innehåll

Att leva enligt en Holistisk livsstil

Vad innebär det egentligen och vart börjar man?

I tidigare inlägg skrev jag om vår kropp och själ och allt det som bygger oss människor till en helhet. När vi uppnår en balans i den fysiska kroppen, i vår känslokropp, i vår själ, i energikroppen, i nervsystemet, så kan vi skapa harmoni och hälsa på ett helhetsplan.

Så vart börjar man för att uppnå det?
I vår vardag och vårt liv finns det vissa grundpelare vi behöver titta närmare på för att alla bitar av oss ska få utrymme att må bra, och för att vi ska skapa hälsa och harmoni. Detta är alltså grunden och när det funkar kan vi lägga till ytterligare verktyg för att leva vårt bästa liv.

Kost och Sömn

Kost och sömn kan låta uttjatat, men är grundläggande för att du ska kunna fungera optimalt, läka din kropp och åldras frisk. Så enkelt men många gånger så svårt..

Det är på natten när vi sover som reparation av kroppen sker, vi bör alltså prioritera en god sömnrutin och ge oss själva den återhämtning som vår kropp och vårt sinne behöver. Risken är annars att våran energi, våra hormoner, sinnesstämning och mycket mer hamnar i obalans.

När det gäller kost och näring så finns det ingen diet som kommer vara 100% bra för alla människor, för vi är alla olika. Och vi går igenom olika hälsotillstånd som påverkar vår tarmhälsa och matsmältning. Men de allra flesta mår bra av och kan hålla sig friska på en paleo kost, medelhavs kost eller antiinflammatorisk kost. 

Oavsett vad du äter så är det viktigt att laga sin mat från grunden, att undvika artificiella ämnen, halvfabrikat, socker, för mycket alkohol och koffein mm och att känna in och lyssna på kroppen. Om du känner dig tung energimässigt efter en måltid, så är det troligtvis något i din kost du bör se över och ta bort och kanske hjälpa matsmältningen på traven. 

Ur ett holistiskt perspektiv fokuserar vi på att äta god och hälsosam mat för att hålla oss friska och främja läkning, och tricket är att göra det med glädje istället för att fokus ligger på rädslan att bli sjuk. När du väljer att göra en förändring till det bättre, så välj att fokusera på de positiva fördelarna och glädjen i att göra något bra för dig själv och din hälsa, snarare än att fokusera på hur jobbigt det är att ställa om eller att fokus ligger på att göra en förändring utifrån rädsla. Rädsla för alltid med sig en cocktail av känslomässig stress med hormonobalans på sikt, och då läker vi inte hur bra maten än är.

Ett bra trick kan vara att börja lägga till nya nyttiga födoämnen och leta lite olika alternativ du gillar och som du på sikt byter ut det gamla emot. På så sett blir det ofta hållbart i längden och inte lika stort och ouppnåeligt.

Ger du din kropp rätt byggstenar för att kunna reparera sig själv dagligen och optimera din energi, så kommer du hålla dig frisk även på äldre dar. 

Kroppen skulle kunna ses som ett stort pussel som dagligen byter ut miljontals bitar/celler. För att göra detta behöver den nya byggstenar, vilket vi får från maten. Om nu ditt pussel består av fyrkantiga byggstenar och du äter runda istället, vad händer då? Tyvärr så passerar de inte bara igenom kroppen och ut igen, utan det som sker är att ditt immunförsvar måste ta hand om dessa pusselbitar som kroppen inte känner igen och kan använda. Och så fort immunförsvaret hjälper till så sker en inflammatorisk process. Många gånger handlar det om tysta inflammationer som vi kanske aldrig känner av, eller så kanske vi bara märker av att vi blir uppsvällda eller lite gasiga. 

Vad som händer på sikt om vi dagligen äter sånt vår kropp inte kan ta hand om (olika emulgeringsmedel, färgämnen, flamskyddsmedel etc), är att den där tysta inflammationen snart blir lite mer ljudlig och kanske yttrar sig på annat sett, kanske som eksem, migrän, ledvärk mm. Om vi fortsätter ignorera den så kan det bli vad vi kallar för en kronisk inflammation som sen triggar vissa gener att aktivera sjukdom, som ex ulcerös kolit, reumatism, astma osv.

Det fysiska – Rörelse

Vi människor är gjorda för att röra på oss, då mår vi bra både fysiskt och psykiskt. Rörelsen sätter igång cirkulationen i kroppen, både av blodet och lymfan. Blodet ger näring och syre till våra celler och lymfan städar upp samt för med sig en viss del av immunfösvaret. Rörelsen gör också att våra muskler och skelett håller sig friska och vitala, samt är gynnsamt för vår fascia/bindväv. Den holistiska livsstilen förespråkar att vi ska röra på oss med syftet att ge kärlek till oss själva, inte för att nödvändigtvis förändra hur vi ser ut. Så hitta något du tycker är roligt och ger dig energi. 

Dansa, promenera, jogga, styrketräna, yoga osv. Ägna dig åt rörelse som är roligt, som ger energi och styrka till kroppen, men likväl stärker vår mentala hälsa och tillstånd. Hitta din form av rörelse som får dig att vilja fortsätta. Kanske är promenader i skogen och yoga det du mår allra bäst av? Eller kanske är det nåt mer extremt som crossfit. Känn efter vad din kropp behöver just nu. Lär dig att lyssna inåt så lovar jag att du hittar rätt. 

Det mentala och emotionella

Ett annat viktigt element är vår mentala och emotionella hälsa som skulle kunna ses som kaptenen i livet. Hur väl du mår inombords kommer spegla hur väl du mår rent fysiskt. Känslor och tankar styr oss. Om grundkänslan inombords är negativ kan det vara svårare att ta hand om oss själva och ge oss själva det vi behöver. Som tillexempel att prioritera ren och nyttig mat, sömn, träning etc. 

Negativa känslor skapar ett annat hormonpåslag än vad lättsamma och glada känslor gör. Vårt känslotillstånd skapar alltså olika miljöer i kroppen vilket påverkar oss både fysiskt och psykiskt. Det kan till och med påverka vårt mikrobiom i tarmen, hur väl vi tar upp näring, om vi sover djupt, känner oro och ångest osv.

När vi kan känna kärlek till oss själva och prioritera, samt sätta vår hälsa först utan att känna oss egoistiska, så kan det mentala och känslomässiga få en chans att vara i balans. Då blir vi också en bättre partner, vän, förälder, kollega och medmänniska.

Det är viktigt att öva på självkärlek, att hitta en grundkärlek till dig själv och att faktiskt inse att du är värd att må bra och tas om hand.

Ett exempel kan vara affirmationer, meditation, att skapa en rutin som är för enbart dig, en stund du ägnar åt något du själv älskar och mår bra av. Att ta ett skönt långt bad bara för att du är värd det eller något annat där du tar hand om dig själv och dina behov.

Några av mina favoritsysslor som jag gör för att ta hand om mig själv och fylla på med själslig energi och självkärlek är tex: en promenad i skogen, att ligga på altanen och läsa på sommaren, breathwork med soundhealing, hjärtmeditation, en kaffe eller ett glas prosecco med min bästa vän. Det behöver inte vara så avancerat, så länge det är något du gör för din egen skull.

Det sociala – våra relationer

Relationer och den sociala aspekten i våra liv har en stor inverkan på oss som individer och hur vi  mår. Människan behöver goda relationer, både i privatlivet och i arbetslivet eftersom vi mår bra av människor som stärker oss inifrån och ut. Dessutom har ensamhet och isolering en negativ inverkan på vår helhetshälsa eftersom vi missar gemenskapen och känslan av att vara en del av något större. Att känna att vi har ett syfte i livet och att vi är en del av ett sammanhang är viktigt rent själsligt. Se till att ringa en vän eller gå en promenad med en familjemedlem för att boosta själen med sociala interaktioner. Gå med i en förening, träna på ett gym, gå en kurs där du får möta likasinnade, åk på en gruppresa eller retreat. Det finns massor av olika vägar vi kan gå för att möta människor, både gamla vänner som nya bekantskaper.  

Miljön omkring oss

Ytterligare ett element att ta hänsyn till är miljön omkring oss. Det kan handla om hur din arbetsmiljö ser ut. Om du bor på landet eller i stan så kan det innebära stora skillnader i stress kopplat till ljudnivå, luften du andas mm. Hur din hemmamiljö ser ut och inte minst vad du använder för produkter i din vardag spelar roll.
Vad gör du rent ditt hem med, vad smörjer du in din hud med osv? Att leva utifrån det holistiska synsättet innebär att vi tar hand om oss själva och naturen genom att använda hållbara produkter, som också är snälla mot både naturen och vår hud samt resten av kroppen. Vilka ingredienser innehåller produkterna, hur påverkar de vår planet i stort och smått, hur är de framtagna, hur får dem huden att må samt reagera? Genom att exempelvis välja ekologiska och naturliga produkter eller rengöringsmedel tar du hänsyn till helheten. Och förutom att huden mår bättre (och din lever då allt som kommer in i kroppen passerar just levern) och planeten jublar så känns det också rätt i hjärtat.